Choď na obsah Choď na menu
 

Sila prírody pri liečbe rakoviny

rakovina2

Existuje veľa prírodných látok, ktoré majú silný protirakovinový účinok a posilňujú organizmus, a tak isto existujú množstvá vedeckých experimentálnych aj klinických výsledkov na túto tému. V podstate každá doba prináša niečo nové z prírody, čo je účinné, nejaký nový poznatok či zložku prírodného liečiva pôsobiaceho proti nádorom. Takéto poznatky sa potom prezentujú na rôznych konferenciách a tam sa to v podstate aj končí, pretože na ich aplikáciu do praxe nie je dostatok času ani vôle. Vedcov a odborných inštitúcií, ktoré sa zaoberajú výskumom prírodných látok, ich mechanizmom účinku, porovnávaním s bežne používanými chemickými liekmi, hodnotením ich prínosu máme veľa aj na Slovensku. Zistenia sú zaujímavé. Prírodné výťažky sú často efektívnejšie ako syntetické látky, nemajú nežiaduce účinky, na organizmus pôsobia súčasne viacerými mechanizmami.

Dnes už vieme, že čisté prírodné látky pomáhajú zmierňovať nepriaznivé účinky chemoterapie a rádioterapie a pomáhajú zastaviť šírenie nádorov. S rastom nádorov je spojená aj prítomnosť chronického zápalu v organizme, preto mnohé rastlinné zložky pôsobiace protizápalovo majú veľkú terapeutickú hodnotu aj v liečbe rakoviny. Mnohé rastlinné látky posilňujú pečeň a prečisťujú krv, čo je životne dôležité, pretože pečeň metabolizuje všetky látky, vitamíny, hormóny, enzýmy, chemické látky, ale prechádzajú cez ňu aj vírusy a baktérie. Spolupodieľa sa napríklad na tvorbe vitamínov A a D, ktorých nedostatok sa spája s rozvojom rakoviny. Veľa vecí môže pečeň poškodzovať, má však obrovskú regeneračnú schopnosť a na fyzickej úrovni ju posilňujú mnohé bylinky. Najviac ju však poškodzuje nevyjadrený hnev. Preto ak sa chceme uzdraviť, posilnenie organizmu prírodnými látkami je veľmi dobrý začiatok, ale je potrebné aj liečenie emócii ako prvotnej príčiny problému. Teraz sa už ale poďme bližšie pozrieť na niektoré zaujímavé protirakovinové látky.

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides)

rakytnikRakytník obsahuje bioaktívne látky, ktoré sa využívajú v liečbe nádorových ochorení – flavonoidy, karotenoidy, tokoferoly, organické kyseliny. Je bohatým zdrojom bielkovín a esenciálnych aminokyselín, minerálnych látok (vápnik, železo, fosfor, draslík), vitamínov, kyseliny listovej, vitamínu K. Rakytníkový olej pomáha redukovať vedľajšie účinky chemo- a rádioterapie. Dopĺňa dôležité živiny, regeneruje tkanivá, obnovuje funkčnosť pečene a obličiek. Rakytník je zdrojom vitamínu C.Všetky tieto zložky sú dôležité v boji s nádorovými bunkami. Rakytník pomáha regenerovať tkanivá, lieči zápaly, podporuje činnosť imunitného systému.

Nechtík lekársky (Calendula officinalis)

Nechtík je rastlinka populárna aj u nás. Sú známe mnohé jej farmakologické aktivity – protizápalové, antibakteriálne, protiplesňové, protivírusove, antioxidačné a, samozrejme, aj protirakovinové. Vďaka obsahu špecifických bioaktívnych látok, flavonoidov, polysacharidov, karotenoidov, terpenoidov, kumarínov, esenciálnych olejov, organických kyselín, aj rôznych antioxidantov, účinkuje nechtík nielen preventívne, ale pomáha aj v boji s rakovinou. Rastlinka pôsobí cytotoxicky na nádorové bunky. Podľa najnovších poznatkov je efektívny u rôznych typov nádorových ochorení – leukémia, rakovina hrubého čreva, rakovina prsníka, obličiek, melanóm. Výraznou mierou k tomu prispieva aktívna zložka nechtíka calendulozid. Nechtík je vysoko účinný v prevencii akútnej dermatitídy u pacientov, ktorí podstúpili pooperačné ožarovanie. Podporuje imunitný systém a výrazne zlepšuje celkový zdravotný stav.

Benedikt lekársky (Cnicus benedictus)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Benedikt je jednoročná až dvojročná rastlinka pochádzajúca zo Stredomoria a Orientu. Benedictus znamená požehnaný, čo odráža veľkú účinnosť tejto rastliny v liečbe rôznych ochorení. U nás sa pestuje v záhradách, rozšírili ju mnísi benediktíni v 16. storočí, ktorí ju využívali v liečbe pľúcnych ochorení a moru. Celá rastlinka má horkú chuť, podporuje trávenie a zlepšuje činnosť tráviacich a vylučovacích orgánov, posilňuje žalúdok. Benedikt lekársky stimuluje tvorbu žlče, pomáha pri trávení tukov, upravuje hladinu cholesterolu, pôsobí proti vzniku žlčových kameňov, detoxikuje pečeň. Výťažok z byliny je súčasťou tinktúr na liečbu pečeňových a žlčníkových problémov. Má močopudný účinok, pôsobí antibakteriálne, protivírusovo (proti vírusu spôsobujúcemu opar, ale aj proti HIV) a protizápalovo. Rastlinka posilňuje nervový systém. Z účinných látok obsahuje slizy, alkaloidy, triesloviny, esenciálne oleje, flavonové glykozidy – benediktin, knicinolid, kemferol, lignany ako trachelogenín a arctigenín, vitamín B1, vápnik, draslík, kyselinu nikotínovú. Vďaka vysokému obsahu rôznych bioaktívnych látok, sa výskum zameriava aj na jeho protirakovinové pôsobenie. Liečivé účinky benediktu lekárskeho sú spojené predovšetkým s činnosťou pečene, detoxikáciou a krvotvorbou, pomáha preto pri ochoreniach spojených s hnevom a agresivitou. Využiť sa dá vo forme čajov, tinktúr, lisovanej šťavy, obkladov, zábalov a olejov.

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica)

Poznáme ju všetci, liečivo pôsobia listy, semená aj koreň. Obsahuje množstvo zaujímavých bioaktívnych látok s veľkou terapeutickou hodnotou – flavonoidy (izoquercetin a rutín), lignany, chlorofyl, organické kyseliny, polysacharidy a lektíny, triesloviny, fytosteroly, glykozidy, minerálne látky (železo, vápnik, mangán, draslík) a vitamín C, B, E, K, A. Od marca do júna sa zbierajú jemné mladé lístky, ktoré môžeme použiť na šalát a močopudný čaj. V lete predpoludním sa zbiera kvitnúca vňať na liečbu reumatických problémov, a na jeseň semená na posilnenie organizmu, a koreň využiteľný pri ochoreniach prostaty a dráždivom močovom mechúre. Žihľavové listy majú protizápalový účinok a keďže zápal je charakteristický pre väčšinu ochorení, aj pre rakovinu, je žihľava všestranným pomocníkom pri uzdravovaní organizmu. Proti nádorom pôsobí aj vďaka veľkému množstvu antioxidantov. Glykozidový flavonoid genisteín inhibuje rast nádorových buniek prsníka a prostaty, podporuje programovanú bunkovú smrť (apoptózu), ktorou organizmus odstraňuje poškodené a nefunkčné bunky. Je užitočná aj pri nedostatku vitamínov či nedostatočnej činnosti tráviacich orgánov. Žihľava podporuje činnosť pečene a čistí a omladzuje krv. Okrem čajov a tinktúr je možné užívať aj čerstvú žihľavovú šťavu, ktorú si môžeme veľmi rýchlo pripraviť aj doma.

Antioxidačne pôsobiace látky

Antioxidanty sú látky, ktoré zabraňujú oxidačnému poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Tieto radikály vznikajú v organizme jednak vplyvom metabolizmu, ale sú aj výsledkom činnosti rôznych patogénov (baktérie, plesne, vírusy), či dôsledkom zápalu prebiehajúceho v tele. Okrem toho, veľkú úlohu zohrávajú radikály prítomné v životnom prostredí, ktoré organizmus neustále terorizujú. Patrí tu vitamín C, E, karotenoidy, flavonoidy, selén a mnohé ďalšie. Dôležitý je ich prírodný pôvod, pretože spolupôsobia a navzájom sa dopĺňajú ostatné bioaktívne látky. Toto zvyšuje ich biologickú hodnotu. Chemopreventívne a chemoterapeuticky pôsobí napríkladresveratrol, ktorý ovplyvňuje všetky stupne karcinogenézy (iniciačnú, promočnú aj progresívnu) ale aj signálne dráhy spojené so vznikom rakoviny, alebo pycnogenol, silný antioxidant získaný z kôry prímorskej borovice.

Vysoké dávky vitamínu C.grapefruit-6249

Liečbu nádorov vysokými dávkami vitamínu C používajú s úspechom mnohé klinky nielen na celom svete, ale už aj na Slovensku či v Čechách. Jeho protinádorové účinky sú potvrdené. Vitamín C má mnohé účinky na organizmus. Patrí k ním posilnenie imunitného systému, čo hrá v prípade rakoviny významnú úlohu, pomáha regenerovať sliznice, je dôležitý v tvorbe krviniek, využití železa, činnosti lymfatického systému. Je dôležité si uvedomiť, že životný štýl ľudí sa zmenil výrazným spôsobom, preto už dávno neplatí odporúčaná denná dávka. Najnovšie štúdie potvrdili, že vitamín C nemá žiadne vedľajšie či nežiaduce účinky ani pri vysokých dávkach. U onkologických pacientov môže vitamín C podporiť prirodzený metabolizmus, zmierňuje bolesť, zlepšuje toleranciu chemoterapie a rádioterapie, zlepšuje odolnosť voči infekciám, podporuje vitalitu. Vitamín C je potrebný pre obnovenie rovnováhy, pretože samotné ochorenie aj štandardná medicínska liečba predstavujú pre človeka obrovský stres, ktorý je spojený s niekoľkonásobne vyššou spotrebou vitamínu C. Ak nedôjde k jeho doplneniu, rakovinové bunky budú síce odstránené, ale organizmus bude natoľko vyčerpaný a rozvrátený, že skolabuje. Dávka vitamínu C je individuálna a je závislá aj od typu nádorového ochorenia, určite však ide o dávky niekoľko gramov (nie miligramov) denne. V určitých prípadoch sa odporúčajú každú hodinu. Najefektívnejšie sú, samozrejme, prírodné preparáty a výťažky, pretože vitamín C tak ako iné prírodné látky, pracuje v synergii s ostatnými zložkami (flavonoidy, minerály, ďalšie vitamíny, vláknina a pod.). Vitamín C je však možné aplikovať aj injekčne vo forme lieku, po konzultácii s lekárom.

Ľanový olej a ľanové semienka sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, antioxidantov, esenciálnych olejov, bielkovín, draslíka a fytoestrogénov známych ako lignany, s ktorými sa spája protinádorové pôsobenie. Olej a semienka obsahujú esenciálne omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny v ideálnom pomere pre zdravie. Esenciálne mastné kyseliny sú pre organizmus nenahraditeľné. Ľanový olej a semienka pôsobia proti zápalom, proti plesniam, baktériám a vírusom. Vďaka obsahu bioaktívnych látok považujú niektorí odborníci ľanové semiačka a olej z nich za jednu z najúčinnejších potravín s veľkou perspektívou v liečbe a prevencii rakoviny a civilizačných ochorení. Dr. Johanna Budwigová liečila svojich pacientov s nádormi zmesou z ľanového oleja, rozdrvených ľanových semienok zmiešaných s kvalitnými bielkovinami (napríklad bio tvaroh). Liečba bola doplnená cvičením a pobytom na slnku a čerstvom vzduchu.

Detoxikácia organizmu, kyslík a výživa        

Základ by mala tvoriť samozrejme správna výživa. Tá je dôležitá pre akúkoľvek liečbu. Dnes už je veľa poznatkov o tom, ako nezdravá strava poškodzuje bunky a podporuje vznik rakoviny. Zo stravy je potrebné vylúčiť rafinovaný cukor a aj umelé náhrady cukru, bielu múku a rafinované potraviny, polotovary, mlieko a mliečne výrobky, vyprážané jedlá, údeniny, sladené a bublinkové nápoje, limonády, alkohol, umelé farbivá, chipsy, presolené pochutiny, sladkosti, biely chlieb a pečivo, chlieb pripravovaný z kvasníc a všetky toxické látky. Zmena stravy zahŕňa aj vylúčenie mäsa a živočíšnych tukov, pretože poškodzujú už aj tak oslabený imunitný systém a podieľajú sa na vzniku ochorenia. Výsledky štúdií preukázali, že u vegetariánov je až o 59% nádorových ochorení menej. Na to, aby sa organizmus regeneroval sú potrebné kvalitné živiny, nie ich veľké množstvo, čiže uprednostňujeme kvalitu pred kvantitou. Spotreba živočíšnych produktov však stúpa čoraz viac, čo predstavuje závažný problém hlavne v prípade rakoviny. Rastlinná strava predstavuje cenný zdroj bioaktívnych látok, vitamínov, minerálov, ale aj kvalitných bielkovín a vlákniny. Mnohé nádorové ochorenia sú podmienené nedostatočným príjmom vlákniny. Okrem toho, rastlinná strava pomáha čistiť organizmus a inhibuje delenie nádorových buniek. Patrí tu zelená listová zelenina, brokolica, kel, karfiol, kapusta, cibuľa, cesnak, pór a mnohé ďalšie. Výborným zdrojom bielkovín a vlákniny sú strukoviny – proso, špalda, jačmeň, ovos, pohanka. Vhodné je aj vylúčenie alebo obmedzenie jedál s obsahom lepku a aspoň na určitý čas prejsť na bezlepkovú diétu.

Do stravy je vhodné doplniť:

  • konopný olej pretože obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, množstvo vitamínov A, B1, B2, B3, B6, C, D, E a iné bioaktívne látky, ktoré dopĺňajú organizmu nutričné látky,
  • zeleninové šťavy, najlepšie vlastnej výroby, môžete použiť cviklovú, ktorá čistí organizmus, cviklu zmiešanú s karotkou, alebo Breussovu zmes (cvikla, mrkva, zeler, zemiak, petržlen),
  • enzýmy pretože podporujú vstrebávanie živín, pomáhajú regenerovať sliznice, liečia zápaly, zabraňujú tvorbe metastáz, posilňujú imunitný systém. Pomáhajú organizmu nadobudnúť nové sily po chemoterapii a rádioterapii,
  • probiotiká pomáhajú udržať zdravú črevnú mikroflóru, ktorá tvorí základ správnej činnosti imunitného systému,
  • chlorofyl v organizme vytvára prostredie, ktoré nie je vhodné pre množenie sa vírusov, baktérii a plesní. Podporuje hojenie rán, dekubitov, pôsobí protizápalovo a antioxidačne. Zozásadňuje organizmus čo je výhodné po chemoterapii, pretože tá organizmus výrazne prekysľuje. Chlorofyl podporuje trávenie a detoxikuje organizmus. Nájsť ho môžeme v žihľave, veľké množstvo obsahuje aj chlorella či spirulína,
  • vitamín D – nedostatok tohto vitamínu spôsobuje vážne ochorenia vrátane vzniku nádorov a oslabenia imunitného systému. Vitamín D doslova aktivuje bunky imunitného systému, aby bojovali. Jeho nedostatok je spôsobený nedostatočným slnením sa, nevhodnou stravou, zlým metabolizmom. Vysoké hladiny vitamínu D chránia proti mnohým typom rakoviny. Jeho ideálnym zdrojom je slnečné žiarenie. Môžete ho si ho doplniť aj formou preparátov, denne 1000 IU vitamínu D3, alebo 2000 IU denne ak nechodievate na slnko či máte tmavú pleť,
  • aby sa z organizmu mohli vylučovať odpadové látky, je nutné dodržiavať pitný režim, to znamená piť čistú vodu.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

www.naturterapy.sk 


Tip redakcie Eugenika:

Dr.Norman W. Walker – Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – V této praktické knize jsou popsány účinky a důležité látky čerstvých ovocných i zeleninových šťáv. Hlavní část publikace tvoří popis šťáv z jednotlivých druhů ovoce a zeleniny, jejich kombinace pro léčbu různých neduhů a nemocí a také tabulky s poměry významných látek.

Úryvek: Když se tělo přirozeným způsobem znovu buduje nebo regeneruje, je důležité myslet na to, že přirozené potraviny mohou vyvolat očistný proces v celém organismu. Tento proces může být provázen dočasnými potížemi v těch částech těla, kde právě probíhá. Někdy se dokonce můžeme cítit nemocní. Neměli bychom ale ani na okamžik věřit, že jsme onemocněli ze syrové stravy a jejich šťáv, pokud jsou čerstvé a jsou snědeny nebo vypity ve stejný den, kdy se vyprodukovali. Naopak, měli bychom si být vědomi toho, že očišťující i uzdravující procesy mají svůj průběh. Čím dříve se dostaví nevolnost po vypití většího množství šťáv, tím lépe. Čím více šťáv vypijeme, tím rychleji se zotavíme. Jsme-li na pochybách, konzultujme s lékařem, který má zkušenosti s léčbou šťávami a s komplexní medicínou. Jestliže lékař často šťávy neordinuje, nemůžeme očekávat, že zná jejich účinek. Odsoudit syrové šťávy, a zvláště šťávu z karotky, nebo je prohlásit za škodlivé, znamená opravdu nedostatek vědomostí. Neočekávejme, že jedy, které se celý život v těle hromadily, zázračným způsobem přes noc zmizí. Potřebuje to čas.

Pôvodná cena: 7.90 EUR, Naša cena: 6.32 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.58 EUR


Súvisiace články:


 

 
 
 
 
 

 
 
 

 

 


 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.