Choď na obsah Choď na menu
 


Príroda lieči

Čo obsahuje kokosový olej

Kokosový olej má v sebe unikátnu kombináciu mastných kyselín s veľmi silnými medicínskymi účinkami.

Konkrétne ide o takzvané stredne dlhé reťazce triglyceridov, ktoré sa v tele metabolizujú inak ako ostatné mastné kyseliny. Prechádzajú z pečene späť do tráviaceho traktu, kde sú potom zužitkované ako rýchly zdroj energie.

Krajiny, v ktorých sa konzumuje kokosový olej sú považované za najzdravšie miesta na planéte.

V našej západnej kultúre je kokos stále považovaný za exotické ovocie. Konzumujú ho prevažne len ľudia zaujímajúci sa o zdravú výživu. V niektorých krajinách je však kokosový olej základnou zložkou stravy.

Napríklad, v južnom Pacifiku príjmu ľudia až 60% kalórií z kokosových orechov.

To ich radí k najväčším konzumentom saturovaných tukov na svete (u nás považované za nezdravé). Títo ľudia sú však extrémne zdraví, bez najmenších známok ochorení srdca a ciev.

Poďme sa teraz bližšie pozrieť na zdravotné účinky kokosového oleja.

Pomáha kontrolovať váhu

Jedna štúdia z roku 2009 sa zameriavala na súvislosť medzi telesnou váhou a konzumáciou kokosového oleja. Zistila, že znižuje obezitu v oblasti brucha a pásu.

Kokos je ľahko stráviteľný a tiež chráni telo pred inzulínovou rezistenciou.

Dobrý zdroj kyseliny laurovej

Kyselina laurová v kokosovom oleji dokáže usmrtiť baktérie, vírusy, huby a iné typy infekcií.

Keď je olej enzymaticky strávený, vytvára monoglycerid známy ako monolaurín. Ten spolu kyselinou laurovou zabíjajú škodlivé patogény.

Zmierňuje kŕče

Ketogénna diéta obsahuje nízke percento sacharidov, no je bohatá na tuky. To vedie k zvýšenej koncentrácii ketónov v krvi.

Zo zatiaľ nie celkom známych dôvodov, takýto typ stravy znižuje mieru kŕčov a záchvatov u detí s epilepsiou.

Zlepšuje trávenie

Mnoho ľudí trpí tráviacimi ťažkosťami. Práve títo ľudia by mali pouvažovať o pridaní kokosového oleja do svojho jedálnička.

Kokosový olej pomáha pri ochoreniach tráviaceho traktu ako napríklad syndróme dráždivého čreva, ale aj pri Helikobakterovi v žalúdku.

Mastné kyseliny majú antimikrobiálne vlastnosti, ktoré tlmia rast baktérii, kandidy a dokonca i parazitov, ktorí zapríčiňujú zlé trávenie.

Pomáha kontrolovať cukrovku 2. typu

Nedávna štúdia vykonaná Garvinovým inštitútom pre medicínsky výskum ukázala, že pomáha predchádzať vzniku inzulínovej rezistencie a preto znižuje riziko rozvoja cukrovky 2. typu.

Umožňuje variť pri vysokých teplotách

Kvôli stredne dlhým reťazcom mastných kyselín má kokosový olej vyššiu tepelnú odolnosť ako väčšina ostatných olejov.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.